Sportcentrum StedebroeC



WINTER, WEERSTAND EN SPORTEN

WINTER, WEERSTAND EN SPORTEN

De kou slaat erin, iedereen is van slag, rillingen lopen over je lichaam. Je hoort een hoop gekuch, gesnotter, er wordt gesproken over griep en het sporten wordt maar even gelaten voor wat het is. Hoe houd je je weerstand stabiel? Is sporten met gesnotter wel verstandig? En hoe blijf ik gemotiveerd?

Je bent niet de enige, ik heb er ook last van. Als ik heerlijk warm in m’n bedje lig heb ik echt geen zin om eruit te komen, sowieso niet om mij om te kleden en voor sporten ben ik gewoon te moe. Helaas pindakaas gaat dat extra kilootje er niet zomaar af, zou je je toch echt even moeten omkleden om een heerlijke workout te scoren in de sportschool. Pak je spullen, stap de auto in of je fiets op en je zult merken dat je blij bent dat je bent geweest.

 

Voorkomen of genezen?

Sporten kan in ieder geval helpen een griepje te voorkomen. Elke dag een half uurtje bewegen kan al je conditie verbeteren. Ook helpt sporten tegen stress en zorgt het ervoor dat je beter slaapt… Wat ook weer goed is voor je weerstand. Dan heb ik het over lichtjes sporten. Zwaar trainen kan juist tegen gaan werken (denk aan een marathon lopen of urenlang sporten). Tijdens dit verlaagt je weerstand en ben je juist vatbaarder voor virussen. Daarnaast is het ook nodig om na een training goed te herstellen voordat je weer verder gaat. Soms is het bij een lichte verkoudheid juist fijn om alles er even uit te zweten, maar als je echt goed de griep te pakken hebt is het niet verstandig om de sportschool binnen te stappen. Je lichaam kan zich dan beter focussen op het herstel.

Uit een onderzoek blijkt dat drie tot zes uur in de week sporten het beste is voor je weerstand. Stel je gaat daarboven zitten, dan loop je de kans sneller op om een koudje op te lopen. Nou wil ik je natuurlijk helemaal niet demotiveren om te gaan, maar ik kan het wel bevestigen. Zelfs geef ik in de week dertien danslessen en vijf sportlessen en ik merk dat rond deze tijd van het jaar m’n weerstand niet heel stabiel is. De ene keer een beetje last van m’n keel, de andere keer een beetje hoofdpijn. Daarom kies ik ervoor om tussendoor voldoende te rusten met een kopje thee en een
dekentje op de bank.

 

Wat te doen voor een goede weerstand?

De belangrijkste dingen voor een goede weerstand zijn: goede voeding, voldoende rust, hygiëne en beweging en sport. It’s all about balance! Vergeet vooral het fruit niet. Dus…gebruik je verstand en denk aan je weerstand!